YLE: liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa

Yle on kuvannut omaa OKR-mallin käyttöönottoaan artikkelilla nimeltä ”liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa”. On kiva huomata, että OKR-mallin käyttöönotto on johtanut siihen, että myös YLE:n johtotiimissäkin on otettu käyttöön uusia säännöllisiä viikkorutiineja. Yleläiset ovat lopettaneet vanhoja käytäntöjä, jotta uusi ajattelu saa tilaa. Hienoa.

Artikkeli löytyy osoitteesta https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/11/liikkuvaa-hevosta-on-helpompi-ohjastaa

Teksti liittyy Areenassa olevaan videoon, jossa yleläiset kuvaavat tarkemmin, miten heidän OKR-matkansa on mennyt tähän mennessä. Video sisältää monia kivoja oivalluksia OKR-mallin käyttämisestä. Heidän mukaansa parhaat opit tähän mennessä OKR-mallin käyttämisestä ovat seuraavat:

”Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa.”

Malleja pitää soveltaa iloisesti.

Pelkkä ohjausmalli ei riitä – tarvitaan selkeät tavoitteet ja toimenpiteet niiden taakse.

Luottamuksellinen ilmapiiri vapauttaa ajattelemaan isosti, radikaalistikin, ja se heijastuu positiivisesti kaikissa tilanteissa.

Ketterää viedään taas Ylessä uudelle tasolle. Edelleenkin käytännöllisesti ja motiivina on toiminnan parantaminen (ei mallien opettelu).

Tulkintani mukaan liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa -ajatus tarkoittaa juuri samaa, mihin me lopetamme kirjamme: ”Lopulta tärkeintä on kuitenkin aloittaminen.” Sen jälkeen oppiminen ja mallin mukauttaminen tulevat kyllä osaksi toimintatapaa.

Video on saatavilla osoitteessa https://areena.yle.fi/1-50701864